Het werkgebied (24.000 HA) van onze WBE ligt in het centrale gedeelte van de provincie Groningen, specifiek tussen Groningen, Appingedam en Scheemda (zie de kaart op de hoofdpagina). In dit werkgebied bevindt zich het grondgebied van een aantal organisaties die indirect te maken hebben met faunabeheeractiviteiten. In hoofdzaak zijn dit gebieden van de provincie Groningen, Waterschappen, Gemeenten (woonkernen), Domeinen/Rijkswaterstaat, nutsbedrijven, Natuurmonumenten, Groninger landschap en Staatsbosbeheer.
Landschapskenmerken
Behalve de karakteristieken van de verschillende landschapstypen heeft het landschap van het werkgebied van de WBE Duurswold naast akkerbouw en veeteelt nog enkele andere typerende kenmerken. Hierbij gaat voornamelijk om de menselijke invloed op het landschap, zoals het wegennetwerk, bebouwingskernen en het agrarisch grondgebruik. Ook de grote natuurgebieden van Groningen zijn hier aanvullend benoemd. De belangrijkste elementen zijn hieronder samengevat.
Steden en dorpen
Kenmerkend aan de kernen in centraal Groningen is de diversiteit van de kernen in het werkgebied van de WBE Duurswold. Karakteristiek vormt de lintbebouwing tussen Harkstede en Siddeburen. een centrale positie binnen het gebied. Enkele grote plaatsen aan de rand van ons werkgebied vormen Scheemda, Appingedam, en de stad Groningen.
Rijks- en provinciale wegen
De belangrijkste drukke rijkswegen die het werkgebied doorsnijden zijn: A7 Nieuweschans – Groningen, de N33. Appingedam – Veendam en de N357 Hoogezand – Siddeburen. De A7 vormt een belangrijke verbinding naar het westen van Nederland, de N33 vormt de hoofdverbinding noord-zuid. Met name de N33 vormt een belangrijke verkeersader met een hoge verkeersintensiteit.
Waterwegen
De belangrijkste waterwegen ons werkgebied vormen het Eemskanaal en het Winschoterdiep. Deze laatste bevat meerdere aftakkingen, onder andere richting zuiden naar het Zuidlaardermeer. Het Eemskanaal heeft een zijtak in zuidelijke richting naar Slochteren. Deze zijtak wordt het Slochterdiep genoemd. En halverwege heeft het slochterdiep een zijtak richting het Schildmeer.
Grote natuurgebieden
De grote natuurgebieden binnen het werkgebied van de WBE Duurswold zijn onder te verdelen in de natuurgebieden in de volgende landschapstypen: kleinschalige bosgebieden, laagveengebieden en meren (Schildmeer en Hondhalstermeer). Ook buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) kent de regio gebieden die van grote waarde zijn voor weidevogels en akkervogels.
Agrarisch grondgebruik
Zowel in de lage natte polders en laagveenontginningen als op de overige drogere gronden van midden-Groningen is de akkerbouw de grootste agrarische tak. Hier worden in hoofdzaak granen, aardappelen, bieten en maïs verbouwd. Naast akkerbouw heeft ook veeteelt een belangrijke positie Het grondgebruik in de agrarische gebieden omvat vele vormen. Naast de gangbare akkerbouw komen ook tuinbouw, boomteelt, fruitteelt en vollegrondsgroenteteelt in toenemende mate voor.